Gemeentelijke onderscheidingen
De gemeentelijke onderscheiding is een blijk van waardering en erkenning van de lokale gemeenschap voor de inspanningen die zijn verricht. Er zijn verschillende gemeentelijke ereblijken beschikbaar, namelijk: Erepenning, Rozenpenning en de Gemeentelijke oorkonde.
Erepenning
De erepenning (het ereburgerschap) wordt toegekend in zeer bijzondere gevallen, als blijk van grote waardering en erkentelijkheid, aan:
- personen die zich in functie, beroep en/of vrijwilligerswerk gedurende een lange periode aantoonbaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de Aalsmeerse bevolking, en vanwege deze uitzonderlijke prestaties aan de goede naam van de gemeente in binnen- en/of buitenland hebben bijgedragen;
- Aalsmeerse burgers die op (para)olympisch niveau een medaille hebben behaald.
Personen aan wie de erepenning is toegekend, worden door deze toekenning ereburger van de gemeente.
De erepenning wordt uitgereikt in het openbaar ter gelegenheid van een jubileum of afscheid, of naar aanleiding van een bijzondere gebeurtenis, waardoor de reden van de toekenning van de erepenning wordt onderschreven.
Rozenpenning
De Rozenpenning wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze bezoldigd en/of onbezoldigd verdienstelijk hebben gemaakt voor de Aalsmeerse samenleving.
De criteria die hiervoor gelden zijn:
- De penning wordt toegekend aan burgers die zich gedurende een lange periode aantoonbaar verdienstelijk hebben gemaakt voor de Aalsmeerse bevolking.
- De penning wordt ook toegekend aan personen die vanwege privé of principiële redenen niet voor een Koninklijke Onderscheiding in aanmerking willen komen.
Gemeentelijke oorkonde
De Gemeentelijke oorkonde wordt toegekend aan verenigingen en stichtingen die hun 50-jarig jubileum vieren (of een veelvoud van 25 jaar).
De criteria die hiervoor gelden zijn:
- Het gaat om een 50-jarig jubileum (of een volgend meervoud van 25 jaar).
- De aanvraag is voorzien van een bewijs van de oprichtingsdatum en een uittreksel van de Kamer van Koophandel.
- De vereniging of stichting moet wat betreft aard, omvang en soliditeit in aanzien staan en binnen de Aalsmeerse gemeenschap een algemeen erkende plaats innemen.
- Zowel de vereniging of stichting als de bestuursleden moeten te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn.
Niet in aanmerking
Verenigingen en instellingen die onderdeel zijn van een landelijke bond of overkoepeling is van meerdere individuele verenigingen of instellingen komen niet voor een Koninklijke erepenning in aanmerking. Dat geldt ook voor verenigingen of instellingen die als doel hebben de verbreiding van politieke, commerciële, religieuze of levensbeschouwelijke opvattingen.
De procedure
Vertegenwoordigers van Aalsmeerse organisaties en bedrijven kunnen een persoon voordragen. Dit kan alleen schriftelijk met het formulier “Voorstel tot verlening van een Gemeentelijke ereblijk” (zie onderstaande download). Jubilerende verenigingen en instellingen kunnen zich schriftelijk melden door het invullen van het formulier “Voorstel tot verlening van een Gemeentelijke oorkonde” (zie onderstaande download).
Het formulier en de bijlagen stuurt u naar:
Gemeente Aalsmeer
Ter attentie van de heer G.E. Oude Kotte
Postbus 253
1430 AG Aalsmeer
Beoordeling
De aanvragen voor een gemeentelijke ereblijk worden beoordeeld door de commissie gemeentelijke ereblijken. Deze commissie bestaat uit:
- de burgemeester
- drie raadsleden
- een wethouder
De commissie wordt ondersteund door de adviseur Kabinetszaken van gemeente Aalsmeer.
De aanvragen voor een gemeentelijke oorkonde worden beoordeeld door het college van burgemeester en wethouders.
De onderscheiding wordt in principe uitgereikt door de burgemeester. De procedure neemt tussen de zes en acht weken in beslag.
Contact
Neem voor meer informatie contact op met de adviseur Kabinetszaken, mevrouw Marja Wiersma. Dat kan per e-mail via marja.wiersma@aalsmeer.nl of telefonisch via (0297) 38 75 12 (maandag tot en met donderdag).