Op welke manier wordt er vergaderd?
En wat voor soort vergaderingen zijn er allemaal?
Presidium
Het Presidium is een agendacommissie en bepaalt welke onderwerpen op de agenda van de eerstvolgende raadscommissievergaderingen en raadsvergadering komen.
Vier weken voorafgaand aan de raadsvergadering komt het Presidium bijeen. Het Presidium bestaat uit de (plaatsvervangend) voorzitters van de raadscommissies en de gemeenteraad.
Raadscommissie
Om de besluitvorming door de gemeenteraad goed te laten gebeuren, zijn er raadscommissies door de gemeenteraad aangewezen. Veel onderwerpen die in de gemeenteraad worden besproken, worden dus eerst besproken in de raadscommissies. Deze commissies vergaderen ongeveer twee weken voor een raadsvergadering.
In Aalsmeer zijn dit:
Commissie Ruimte en Economie, de onderwerpen hebben betrekking op economie en duurzaamheid, open ruimte, ruimtelijke ontwikkeling.
Commissie Maatschappij en Bestuur, de onderwerpen hebben betrekking op sociaal domein, onderwijs en ontplooiing, bestuur en bevolking en veiligheid (inclusief financiën en de stukken vanuit de planning- en control cyclus).
Bij commissievergaderingen is het voor u als bewoner mogelijk om in te spreken over elk onderwerp dat op de agenda staat. Hiervoor kunt u zich tot 12 uur op de dag van de vergadering aanmelden bij de griffie.
Raadsvergadering
De raad vergadert ééns in de zes weken (schoolvakanties uitgezonderd). De burgemeester treedt op als voorzitter tijdens vergaderingen van de gemeenteraad en wordt in deze rol bijgestaan door de griffier. Tijdens de raadsvergadering is inspreken niet mogelijk.
Tijdens deze vergadering worden de vastgestelde agendapunten behandeld. Om de taken te kunnen uitvoeren kan de raad tijdens deze vergadering van allerlei wettelijke mogelijkheden gebruik maken. Bijvoorbeeld heeft hij het recht om beleidsvoorstellen van het college te wijzigen (motie of amendement)
Wat is nou eigenlijk een motie of een amendement?
Ieder raadslid kan in de raadsvergadering een motie indienen. In de motie wordt een wens, verzoek of opdracht geformuleerd. De indiener van de motie kan zijn motie mondeling toelichten, daarna komen de andere fracties aan het woord als ze dat willen. Ze geven dan aan wat ze van de motie vinden en of ze van plan zijn om met de motie in te stemmen. Na het debat over het onderwerp, wordt er over de motie gestemd.
Als de meerderheid van de raad de motie aanneemt, is het aan het college van B en W om hier uitvoering aan te geven Het aannemen van een motie is dus een middel van de gemeenteraad om invloed uit te oefenen op het beleid.
Een amendement is een voorstel voor een tekstuele wijziging van een voorstel dat in de gemeenteraad aan de orde is. Anders gezegd: het gaat om het wijzigen van een besluit.