Wat doet de gemeenteraad?
De gemeenteraad van Aalsmeer bestaat uit 23 raadsleden en is het hoogste orgaan van de gemeente. De burgemeester is de voorzitter van de gemeenteraad.
Taken gemeenteraad
De raadsleden hebben drie belangrijke taken: volksvertegenwoordiging, kaderstelling en het controleren van het college van B en W.
Volksvertegenwoordiging
Elke vier jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Inwoners van Aalsmeer hebben met hun stem direct invloed op de samenstelling van de gemeenteraad. De gekozen raadsleden vertegenwoordigen alle inwoners van Aalsmeer. Raadsleden zijn vaak te vinden op bijeenkomsten en in wijken. Zij praten met inwoners, wijkraden, belangenorganisaties, maatschappelijke instellingen en ondernemers. Zo kunnen zij bij het nemen van besluiten alle belangen voor iedereen in Aalsmeer goed afwegen.
Kaderstelling
De gemeenteraad bepaalt op hoofdlijnen wat er nodig is in Aalsmeer. Ook bepaalt de raad hoeveel geld daaraan mag worden besteed. Dat heet het budgetrecht van de raad. Een plan gaat alleen door als een meerderheid van de gemeenteraad het ermee eens is. Het college van burgemeester en wethouders voert het beleid vervolgens uit.
Controleren van het college van burgemeester en wethouders
De gemeenteraad controleert of het college van burgemeester en wethouders het afgesproken beleid goed uitvoert en kan bijsturen wanneer het niet goed gaat. Ook controleert de raad of het college het beleid binnen het vastgestelde budget uitvoert. In de praktijk betekenen deze rollen bijvoorbeeld dat de raad besluit over de nieuwbouw van een schoolgebouw, de hoogte van de gemeentebelastingen of hoe inwoners hun afval moeten scheiden. Ook stelt de raad bestemmingsplannen vast en de jaarlijkse begroting.
Commissie- en raadsvergaderingen
De gemeenteraad neemt besluiten in de raadsvergaderingen. De besluiten die de raad neemt, worden inhoudelijk voorbereid tijdens de commissievergaderingen. Meer informatie hierover staat op de pagina ‘Op welke manier wordt er vergaderd?’.
Instrumenten van de raad
Voor het vaststellen en bijsturen van het beleid heeft de raad verschillende instrumenten:
- Vragenrecht: een lid van de raad mag het college of de burgemeester mondelinge of schriftelijke vragen stellen
- Interpellatie: het college bevragen over een onderwerp dat niet op de agenda van de raad staat
- Motie: een verklaring over een onderwerp waarmee een oordeel, wens of verzoek wordt uitgesproken. Dit kan zowel bij een onderwerp dat op de agenda staat, als over een onderwerp dat niet op de agenda staat.
- Amendement: een voorstel tot wijziging van de tekst van een voorgesteld raadsbesluit
- Initiatiefrecht: als raadslid een voorstel doen voor nieuw beleid, een verordening, plan of beleidsnota
- Recht van Onderzoek: het indienen van een verzoek om onderzoek te doen naar het door het college gevoerde beleid.
De gemeenteraad is bereikbaar via de Griffie. Bezoekadres: Postadres: Contact: E-mail: griffie@aalsmeer.nlGemeenteraad Aalsmeer
Raadhuisplein 1,
1431 EH Aalsmeer
Postbus 253
1430 AG Aalsmeer
Telefoon: (0297) 38 75 15
Twitter: RaadAalsmeer
Griffier Olaf van Kolck: (06) 44 16 50 32