Archief informatie coronavirus
Op deze pagina is oudere informatie over het coronavirus te vinden.
Het coronavirus en Aalsmeer
- Bekijk op de website van de GGD Amsterdam het aantal besmettingen in Aalsmeer en de regio.
- Bekijk op Waarstaatjegemeente.nl de impact van de coronacrisis op Aalsmeer voor verschillende thema’s.
- Informatie over de aangepaste dienstverlening van de gemeente Aalsmeer.
- Maatregelen coronavirus in Aalsmeer.
- Informatie voor ondernemers.
Open, tenzij: bijna alles open tot 22.00 uur
25 januari 2022
De meeste locaties in ons land gaan woensdag 26 januari 2022 weer open onder voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf 26 januari 2022 dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.
Coronatest alleen nog op afspraak
20 januari 2022
Het is erg druk bij alle testlocaties in de regio, ook in Aalsmeer. De GGD heeft daarom per direct besloten dat het alleen nog mogelijk is om een coronatest op afspraak te doen. Dit geldt voor alle testlocaties, ook voor de corona test unit in Aalsmeer. Bekijk hoe u een afspraak maakt voor een coronatest.
Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari 2022
14 januari 2022
Voor sport, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten over deze opening en de voorwaarden die gelden, zoals aanscherping van de mondkapjesplicht. Het enorme aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere voorzieningen voort te zetten, tot dinsdag 25 januari wanneer opnieuw wordt besloten of er meer kan.
Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown
18 december 2021
Het is de week afgelopen week duidelijk geworden dat de omikronvariant zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het Outbreak Management Team verwacht dat deze variant eind december 2021 al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de intensive cares. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari 2022 steeds reëler. We willen allemaal in het ziekenhuis en bij de huisarts terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december 2021 tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.
Avondsluiting wordt verlengd, basisonderwijs week eerder dicht
15 december 2021
Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel lijkt het er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn. De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder blijven terugdringen. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld.
Avondsluiting en strengere maatregelen overdag
26 november 2021
Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Helaas blijkt het noodzakelijk om planbare zorg zoals heupoperaties te stoppen, zodat de meest acute zorg nog wel door kan gaan. Bijvoorbeeld zware hartoperaties, kankerbehandelingen en niertransplantaties. We willen allemaal in het ziekenhuis, bij de huisarts en de polikliniek terecht kunnen als dat nodig is. Er wordt op korte termijn geen daling verwacht in de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen.
1,5 meter afstand houden is weer verplicht
23 november 2021
Het kabinet heeft strengere maatregelen genomen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Daarbij is het essentieel dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Een van de belangrijkste basisregels is het houden van 1,5 meter afstand tot elkaar. Dit was al een dringend advies, maar is vanaf 24 november 2021 weer verplicht. Dit betekent dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) hierop kunnen handhaven.
Besmettingen moeten omlaag: strengere regels om contacten te beperken
12 november 2021
Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Besmettingen ontstaan door contacten tussen mensen. Om elkaar, en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving, beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus, komen er aanvullende maatregelen. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) zoveel mogelijk door, terwijl in de avond het aantal contactmomenten meer wordt beperkt. Deze maatregelen gaan in op zaterdag 13 november 2021 om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december 2021. De situatie wordt op vrijdag 3 december 2021 opnieuw beoordeeld.
Om ervoor te zorgen dat de samenleving na deze drie weken weer zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open kan en het aantal besmettingen beheersbaar blijft, werkt het kabinet aan het wettelijk mogelijk maken van de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar andere sectoren en op de werkvloer. Ook wordt de mogelijkheid voor ondernemers om te kiezen tussen 2G en 3G voorbereid. Dit kan pas in werking treden na instemming van het parlement.
Testen op corona in de regio
10 november 2021
Het aantal coronabesmettingen neemt snel toe. Naast de basisregels en vaccineren blijft testen bij klachten een belangrijk middel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Laat u zo snel mogelijk testen bij klachten, zoals neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten en koorts. Ook als u volledig bent gevaccineerd. Bekijk waar u zich in de regio kunt laten testen.
Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig
3 november 2021
Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal coronapatiënten op de IC’s loopt nu op en kan volgens de berekeningen nog verder oplopen. Het RIVM verwacht een piek van 500 Covid-patiënten op de IC deze winter. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden en de kwetsbaren in de samenleving beschermen tegen de toegenomen aanwezigheid van het coronavirus, neemt het kabinet extra maatregelen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen.
Daarbij wil het kabinet de samenleving zo veel mogelijk en zo veilig mogelijk open houden. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats.
Aanvragen papieren coronatoegangsbewijs
29 september 2021
Sinds zaterdag 25 september 2021 moet u een coronatoegangsbewijs en een identiteitsbewijs meenemen als u naar een restaurant, evenement, theater of bioscoop gaat. Een coronatoegangsbewijs kunt u aanmaken op uw mobiele telefoon in de CoronaCheck-app. Heeft u geen smartphone? Dan kunt u ook een papieren coronabewijs gebruiken. U kunt op twee manieren een papieren coronapas aanvragen:
- Via de computer en een printer. U hebt dan wel een DigiD nodig.
- Heeft u geen smartphone, DigiD of computer. Dan kunt u telefonisch een coronapas aanvragen.
Coronacheck vooral eigen verantwoordelijkheid van Aalsmeerse horeca en bezoekers
17 september 2021
Het kabinet kondigde op maandag 13 september 2021 versoepelingen aan ten aanzien van de geldende corona maatregelen. Zo wordt de anderhalve meter afstand losgelaten en is vanaf 25 september 2021 de coronapas nodig voor toegang tot de horeca en een aantal andere zaken in het openbare leven.
De verantwoordelijkheid voor de controle op de coronapas ligt bij de horeca en andere openbare gelegenheden zelf. De gemeente gaat uit van het gezonde verstand van horecaondernemers en bezoekers en zien in actieve handhaving op dit moment geen toegevoegde waarde.
- Lees het nieuwsbericht Coronacheck vooral eigen verantwoordelijkheid van Aalsmeerse horeca en bezoekers
Nederland verder open met coronatoegangsbewijs
15 september 2021
Vanaf 25 september 2021 kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd.
De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.
Coronatestunit GGD drie weken aan de Dreef
8 oktober 2021
Van maandag 11 tot en met zondag 31 oktober 2021 staat de coronatestunit van de GGD op het parkeerterrein aan de Dreef in Hornmeer. Op deze locatie kunnen mensen uit Aalsmeer en Kudelstaart met lichte klachten zich zonder afspraak gratis laten testen op corona.
De testunit oogt iets anders dan de testbus die eerder naar Aalsmeer kwam, maar de werkwijze is hetzelfde. De unit is zeven dagen per week open van 9.00 tot 12.00 uur en van 12.45 tot 16.00 uur. Iedereen uit Aalsmeer en Kudelstaart kan gratis en zonder afspraak langskomen om zich te laten testen. Vergeet niet uw mondkapje te dragen.
Natuurlijk blijft het ook mogelijk om via het algemene nummer van de GGD (0800-1202) een afspraak te maken voor een test bij een van de standaard testlocaties in de regio. Bezoekers van zowel de unit als de vaste testlocaties wordt dringend verzocht thuis te blijven tot zij de testuitslag binnen hebben. Testen van de GGD gelden niet als testen voor toegang. Hiervoor kunt u een afspraak maken via de website van Testen voor Toegang.
Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd
13 augustus 2021
Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig. Er is nog steeds een groep van naar schatting 1,8 miljoen mensen die nog geen immuniteit heeft opgebouwd: niet door vaccinatie en niet door infectie. De 4e besmettingsgolf is gelukkig snel gekeerd. En het aantal ziekenhuis- en IC-opnames loopt naar verwachting niet verder op. Dit laat het belang van vaccineren zien. Echter, het gunstige beeld nu is nog geen garantie voor weinig besmettingen in de herfst en winter.
Daarom heeft het kabinet besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.
Zelftesten voor alle huishoudens in Nederland
9 augustus 2021
Alle huishoudens in Nederland krijgen vanaf dinsdag 10 augustus een brief op de mat waarmee zij kosteloos twee corona-zelftests kunnen bestellen. Met een code in de brief kunnen mensen online de tests aanvragen, die binnen anderhalve week worden thuisbezorgd. Zo kunnen mensen zich testen voordat ze andere mensen ontmoeten, bijvoorbeeld op werk, op school of op een verjaardag. Het kabinet roept iedereen op om dat te doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan, meerdaagse evenementen tot 1 september afgelast
26 juli 2021
Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen. Er zijn drie belangrijke ontwikkelingen:
- Meer dan de helft van de volwassenen in Europa is inmiddels volledig gevaccineerd. In Nederland heeft 83,5% de eerste prik gehad en is 59% van de volwassenen volledig gevaccineerd.
- De druk op de ziekenhuizen en IC’s is ondanks het aantal besmettingen beheersbaar.
- Sinds 1 juli 2021 zijn er Europese afspraken gemaakt over het coronabewijs (DCC) om reizen binnen de EU mogelijk te maken.
Snelle toename besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer
9 juli 2021
Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Deze toename heeft nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar zo’n grote groep besmettelijke mensen kan wel een risico zijn voor die mensen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid. En de langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen grote impact hebben.
Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.
Coronatestbus GGD vanaf maandag 12 juli 2021 weer in Aalsmeer
7 juli 2021
Vanaf maandag 12 juli tot en met zondag 1 augustus 2021 staat de coronatestbus van de GGD daarom weer op het parkeerterrein aan de Dreef in Hornmeer. In de bus kunnen mensen uit Aalsmeer en Kudelstaart met lichte klachten zich zonder afspraak gratis laten testen op corona. De bus is zeven dagen per week open van 9.00 tot 12.00 uur en van 12.45 tot 16.00 uur. Vergeet niet uw mondkapje te dragen.
Nederland zet grote stap: bijna alles kan op 1,5 meter
21 juni 2021
De besmettingscijfers dalen nu snel. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openings-plan te zetten en te vergroten. Vanaf 26 juni 2021 zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mond-kapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs.
Vaccinatielocatie in Amstelveen
18 juni 2021
De GGD Amsterdam Amstelland opent donderdag 1 juli 2021 een nieuwe corona-vaccinatielocatie in Amstelveen aan de Bovenkerkerweg 6-8. Deze plek is gekozen vanwege de goede bereikbaarheid voor automobilisten en de centrale ligging bij Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. Naast de NDSM-Loods in Noord, de RAI in Zuid, de Calandhal in Nieuw West en AFAS in Zuid-Oost is dit de vijfde vaccinatielocatie voor de regio Amsterdam-Amstelland.
Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open
31 mei 2021
Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni 2021 zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers.
Tweede stap openingsplan wordt definitief gezet
17 mei 2021
Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei 2021 wordt gezet. Het kabinet besloot vandaag (17 mei 2021) niet op de pauzeknop te drukken.
Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk
12 mei 2021
Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan zes miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei 2021.
- Lees het nieuwsbericht Stap 2: Sportscholen open en buiten meer mogelijk van de Rijksoverheid.
Winkels en terrassen deels open, einde avondklok
21 april 2021
Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.
- Lees het nieuwsbericht Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok van de Rijksoverheid.
Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk
14 april 2021
Het kabinet heeft een openingsplan gemaakt. Daarin staat stap voor stap hoe de samenleving weer veilig open kan. Op zijn vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april 2021. Tot die tijd gelden de huidige coronamaatregelen. Wel gaat de buitenschoolse opvang per 19 april 2021 weer voor alle kinderen open. Voor het hoger onderwijs geldt nog steeds dat studenten vanaf 26 april 2021 één dag per week les op locatie kunnen volgen. Dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten.
- Lees het nieuwsbericht Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk van de Rijksoverheid.
Avondklok per 31 maart 2021 vanaf 22.00 uur
31 maart 2021
Omdat het steeds langer licht blijft, gaat per woensdag 31 maart 2021 de avondklok een uur later in, om 22.00 uur. Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnenblijft.
- Lees op de website van de Rijksoverheid meer informatie over de avondklok.
Maatregelen tegen corona blijven gelden
23 maart 2021
De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart 2021 gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur.
- Lees het nieuwsbericht Maatregelen tegen corona blijven gelden van de Rijksoverheid.
Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord
8 maart 2021
Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken. Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen.
- Lees het nieuwsbericht Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord van de Rijksoverheid.
Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown
23 februari 2021
De coronamaatregelen vragen veel van iedereen, zowel fysiek als mentaal. Het kabinet wil besmettingen voorkomen maar ook perspectief bieden. Onder voorwaarden gelden vanaf 3 maart een aantal voorzichtige verruimingen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart 2021 van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.
- Lees het nieuwsbericht Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown van de Rijksoverheid.
Avondklok blijft gelden
17 februari 2021
In afwachting van de uitspraak van de rechter in het hoger beroep blijft de avondklok gelden. Iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, zo min mogelijk mensen te ontmoeten en je aan alle geldende maatregelen te houden. Dit doen we om zo snel mogelijk onze vrijheden terug te krijgen, op een veilige manier.
- Op de website van de Rijksoverheid leest u de laatste ontwikkelingen rondom de avondklok.
Hulp en zorg in coronatijd
15 februari 2021
Corona eist zijn tol. Niet alleen voor mensen die getroffen zijn door COVID-19, maar ook voor mensen die het zwaar hebben door de maatregelen die het virus met zich meebrengt. Veel mensen missen de sociale contacten en de mogelijkheden om die op te zoeken. Anderen komen in financiële problemen, door teruglopende of gestopte inkomsten. En zo zijn er meer situaties die mogelijk kunnen leiden tot psychische problemen.
- Heeft u hulp nodig of maakt u zich zorgen om iemand? Meer informatie over hulp en zorg in coronatijd vindt u op de pagina Hulp tijdens de coronacrisis.
Stand van zaken coronavaccinatie
11 februari 2021
De coronavaccinatiecampagne is inmiddels in volle gang. Inwoners van de regio Amsterdam-Amstelland kunnen hiervoor terecht bij de GGD Amsterdam. De eerste weken van de vaccinatiecampagne zijn met name gericht op het beschermen van de meest kwetsbare groepen. Daarom worden ouderen als eerste gevaccineerd.
- Lees meer in het nieuwsbericht stand van zaken coronavaccinatie.
Bestellen en afhalen bij uw favoriete winkel
11 februari 2021
Alle winkels mogen vanaf woensdag 11 februari 2021 weer open voor bestellen en afhalen. Dit betekent dat u van tevoren iets bestelt via internet of telefoon en het dan later ophaalt bij de winkel. De winkels gaan niet open, maar winkeliers hebben in de deuropening een afhaalloket. Om drukte te voorkomen, moet u zich houden aan het afgesproken tijdslot. Bij het afhalen komt u alleen. Tussen de bestelling en het afhalen zit minstens vier uur.
Avondklok verlengd vanwege mogelijke nieuwe golf van besmettingen
8 februari 2021
De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus terrein winnen in Nederland. Dat kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. De overige maatregelen van de lockdown blijven doorlopen zoals eerder aangegeven in de persconferentie van dinsdag 2 februari.
- Lees het hele bericht Avondklok verlengd vanwege mogelijk nieuwe golf van bestemmingen op Rijksoverheid.
Sneeuw en ijs in de lockdown
5 februari 2021
Het doel van de lockdown is om het aantal ontmoetingen zo veel mogelijk te beperken. Zo blijven de besmettingen met het coronavirus onder controle. Ook als u wilt genieten van een pak sneeuw of een mooie laag ijs, blijft de oproep om zo min mogelijk mensen te ontmoeten. Onder de huidige regels mag u naar buiten met mensen van uw eigen huishouden, of in uw eentje met één iemand van buiten uw eigen huishouden. Dat betekent dat u sneeuwballen mag gooien met uw eigen huishouden, of mag gaan schaatsen met één vriend of vriendin, dus in een groepje van twee mensen. Houd afstand van anderen en voorkom groepsvorming. Als het te druk wordt, ga dan weg.
- Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen over het winterse weer op de webpagina Schaatsen, schaatsbanen, sneeuw en winterweer van de Rijksoverheid.
Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt voortgezet
2 februari 2021
Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari 2021 weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel.
- Lees meer informatie in het nieuwsbericht Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt voortgezet.
Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok
21 januari 2021
In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Daar heeft de Tweede Kamer op 21 januari 2021 mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen.
- Lees meer informatie in het nieuwsbericht Vanaf zaterdag 23 januari geldt een avondklok van de Rijksoverheid.
- Lees meer over de gevolgen van de avondklok in Aalsmeer.
Forse uitbreiding steun- en herstelpakket
Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. Het vaccineren is gestart en dat zorgt voor perspectief. Tegelijkertijd is de realiteit dat dit een loodzware periode is voor ondernemers. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt. Maatregelen zijn verzwaard en Nederland is in lockdown. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls.
- Lees meer over de forse uitbreiding steun- en herstelpakket op de website van de Rijksoverheid.
Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten
20 januari 2021
Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.
- Lees meer informatie in het nieuwsbericht Lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten.
- Lees meer over het voorstel van het kabinet om de avondklok in te voeren.
Basisscholen en kinderopvang gaan niet eerder open
18 januari 2021
De basisscholen en de kinderopvanglocaties blijven dicht tot 8 februari 2021, behalve voor de noodopvang. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) lijken kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk voor het virus als bij de ‘oude’ variant. Daar is echter meer bevestiging voor nodig. Ook zijn er nog te veel zorgen over het aantal besmettingen in Nederland en over de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in de samenleving. Daardoor is het niet mogelijk om basisscholen en kinderopvanglocaties eerder te openen. Contactmomenten tussen volwassenen moeten nog zoveel mogelijk worden voorkomen.
- Lees meer informatie in het nieuwsbericht Basisscholen en kinderopvang gaan niet eerder open.
Nederland blijft tot ten minste 9 februari in lockdown
12 januari 2021
Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft.
- Lees meer informatie in het nieuwsbericht Nederland blijft tot ten minste 9 februari in lockdown.
18 januari: vaccinaties zorgpersoneel in de RAI
30 december 2020
De GGD Amsterdam gaat vanaf 18 januari 2021 zorgpersoneel van de regio Amsterdam Amstelland vaccineren. Dat gebeurt in de RAI. Als eerste zijn de medewerkers van de verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg aan de beurt. Zorgmedewerkers krijgen via hun werkgever een uitnodiging.
- Lees meer informatie over vaccinatie tegen het coronavirus.
Noodverordening van 31 december 17.00 uur tot 1 januari 7.00 uur
29 december 2020
Om hulpverlenend personeel in deze coronatijd niet nog zwaarder te belasten, geldt dit jaar een landelijk verbod op het afsteken, vervoeren en verkopen van vuurwerk. Ook andere regels moeten ervoor zorgen dat de jaarwisseling veilig verloopt. Burgemeester Gido Oude Kotte heeft daarom een noodverordening aangekondigd. Hierin staat onder andere dat mensen niet op de Aalsmeerse wateren of daarin gelegen eilanden mogen zijn. Deze geldt van 31 december 2020 17.00 uur tot 1 januari 2021 7.00 uur.
8 januari 2021: start vaccinatie coronavirus
22 december 2020
Het is zover. Na een lang en uitdagend jaar is op 21 december 2020 een mijlpaal bereikt. Een mijlpaal die ons dichter bij een leven zonder coronaregels brengt. Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is officieel goedgekeurd voor gebruik in Europa.
Dat is goed nieuws. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) keuren een vaccin alleen goed als de werkzaamheid, kwaliteit en veiligheid zijn aangetoond. En dat is dus nu voor dit vaccin een feit.
- Lees het volledige nieuwsbericht over de start vaccinatie coronavirus op de website van de Rijksoverheid.
- Bekijk de tijdlijn start corona vaccinatie.
- Direct naar vragen en antwoorden over coronavaccinatie.
Lockdown nodig om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan
14 december 2020
Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december 2020 tot ten minste dinsdag 19 januari 2021 in de strengste lockdown tot nu toe.
- Bekijk op Rijksoverheid.nl de maatregelen vanaf 15 december 2020.
Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen
8 december 2020
Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.
Ontheffing aanvragen op tijdelijke coronawet
3 december 2020
Wilt u een ontheffing aanvragen op de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19, de coronawet? Dat is bij hoge uitzondering mogelijk voor bepaalde, individuele situaties. Vraag de ontheffing aan bij de gemeente.
- Lees meer over een ontheffing aanvragen op de coronawet.
Tijdelijke coronawet vanaf 1 december 2020
1 december 2020
De tijdelijke coronawet wordt 1 december van kracht. Deze tijdelijke wet maatregelen COVID-19 en regelingen vervangt de noodverordeningen. De voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland trekt de noodverordening van 18 november 2020 in op het moment dat de tijdelijke wet van kracht is.
- Lees meer op de website van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Mondkapje verplicht vanaf 1 december 2020
27 november 2020
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december 2020 verplichten. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van € 95,-.
- Lees het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid.
Hulp en steun bij thuisquarantaine
25 november 2020
Aan iedereen in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland die positief wordt getest op corona, stuurt de GGD een brief met de folder ‘Hulp en steun bij thuisquarantaine’. Als u besmet bent dan is dit natuurlijk erg vervelend. U gaat tien dagen in (thuis)quarantaine. Dit betekent dat u binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Hiermee voorkomt u verspreiding van het coronavirus. De gemeente begrijpt dat het voor u lastig kan zijn om tien dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als u dat nodig heeft. In de folder leest u waar u hulp kunt vragen.
Noodverordening per 18 november 22.00 uur
18 november 2020
In de persconferentie van dinsdag 17 november 2020 heeft het kabinet een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. Daarom is de noodverordening van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aangepast per 18 november 22.00 uur.
- Lees de aangepaste noodverordening op de website van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Gedeeltelijke lockdown gaat verder
17 november 2020
Maatregelen blijven nodig om elkaar te beschermen.
Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen, en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen.
Decembervieringen in het primair en voortgezet onderwijs
12 november 2020
De feestmaanden zijn in aantocht! Het vieren van decemberfeesten in de klas kan gelukkig doorgaan. Het samen vieren en samen eten zijn voor veel kinderen de leukste momenten van het jaar. We vieren deze momenten alleen dit jaar wel net even wat anders. Een handige checklist helpt om deze vieringen coronaproof te laten verlopen.
- Lees de checklist voor de feestmaanden op de pagina Scholen en Corona van de GGD Amsterdam.
Aanpassing noodverordening
7 november 2020
Als gevolg van toezeggingen van het kabinet tijdens het debat in de Tweede Kamer is de noodverordening op een aantal punten aangepast:
- Buurthuizen/wijkcentra mogen geopend zijn voor activiteiten op afspraak, gericht op individuele maatschappelijke ondersteuning voor kwetsbare groepen.
- Bibliotheken mogen geopend zijn als afhaalfunctie en als locatie voor georganiseerde huiswerkbegeleiding.
- Een reservering – voor bijvoorbeeld sauna of wellness – mag slechts worden geaccepteerd voor groepen tot en met twee personen.
Lees de aangepaste noodverordening op de website van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Start corona thuiscampagne
5 november 2020
Om het aantal besmettingen omlaag te krijgen, is het van belang dat mensen zich ook in de thuissituatie aan de basisregels houden. De gemeente Aalsmeer en de andere 5 gemeenten in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland zijn daarom gezamenlijk de postercampagne ‘Ik bescherm jou, jij beschermt mij’ met regels voor bezoek thuis gestart. Aan de buitenkant van de poster staat: ‘ik hou (afstand) van jou’ en op de binnenkant: ‘welkom; huisregels voor bezoekers’.Het is de bedoeling de poster op het raam te hangen. Zo is het makkelijker om aan vrienden en familie aan te geven wat er van hen wordt verwacht.
- In het nieuwsbericht vindt u meer informatie over de postercampagne.
- Ook kunt u zelf een poster downloaden.
Noodverordening per 4 november 2020 22.00 uur
4 november 2020
In de persconferentie van dinsdag 3 november 2020 heeft het kabinet verzwaring van de coronamaatregelen aangekondigd. Daarom is de noodverordening van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aangepast per 4 november 22.00 uur.
- Lees de aangepaste noodverordening op de website van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown
3 november 2020
De stijging van het aantal besmettingen is doorbroken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.
- Zie de maatregelen die gelden vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november.
Voortgangsbrief COVID-19 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland
30 oktober 2020
Iedere twee weken verstuurt de voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (VrAA) een brief aan de colleges van burgemeester en wethouders over de voortgang in de aanpak tegen COVID-19.
De brief bestaat uit drie delen:
- een stand van zaken geven met betrekking tot de risico-inschaling van onze veiligheidsregio;
- een stand van zaken geven van de verschillende relevante indicatoren;
- een update geven over de uitvoering van de maatregelen.
- Lees de voortgangsbrief op de website van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Noodverordening per 14 oktober 2020 22.00 uur
14 oktober 2020
In de persconferentie van dinsdag 13 oktober 2020 heeft het kabinet extra maatregelen aangekondigd. Daarom is de noodverordening van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland aangepast per 14 oktober 22.00 uur.
- Lees de aangepaste noodverordening op de website van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen
13 oktober 2020
Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.
Voortgangsbrief aanpak COVID-19 Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland 2 oktober 2020
7 oktober 2020
Elke twee weken informeert de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland de colleges van B en W over de situatie rondom het coronavirus. De regio Amsterdam-Amstelland is sinds 28 september 2020 ingeschaald op het hoogste risiconiveau: ernstig. Het aantal besmettingen is sterk toegenomen in de afgelopen twee weken. Verspreiding van het virus is vooral te zien binnen de leeftijd 19 tot 30 jaar, maar inmiddels is in alle leeftijdsgroepen een flinke stijging te zien.
De brief informeert verder over het voorrangsbeleid bij testen, bron- en contactonderzoek en geeft een update over de uitvoering van de huidige maatregelen.