Eigen bijdrage Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Wanneer u gebruik maakt van een Wmo-maatwerkvoorziening, betaalt u in de meeste gevallen een eigen bijdrage. In 2023 is de eigen bijdrage € 19,- per maand (ongeacht inkomen, vermogen of gebruik). Per 1 januari 2024 is de eigen bijdrage € 20,60 per maand.
Hoe lang betaalt u?
- Voor hulp bij het huishouden, individuele begeleiding, dagbesteding en persoonlijke verzorging, betaalt u een eigen bijdrage zolang u er gebruik van maakt. Indien u langer dan een (kalender)maand geen hulp ontvangt (bijvoorbeeld wegens opname of vakantie), geef dit dan door aan de zorgaanbieder. De eigen bijdrage kan tijdelijk stopgezet worden, mits er geen andere lopende voorzieningen zijn waar u een eigen bijdrage voor betaald.
- Voor vervoersvoorzieningen en woonvoorzieningen die in bruikleen verstrekt worden en onderhouden worden door de leverancier, betaalt u een eigen bijdrage zolang u er gebruik van maakt.
- Voor vervoersvoorziening of woonvoorziening die in eigendom wordt verstrekt, betaalt u maximaal 7 jaar een eigen bijdrage voor de versterkte voorziening.
De eigen bijdrage betaalt u zowel bij zorg in natura als bij een persoonsgebonden budget (pgb).
Het Wmo vervoer valt buiten het abonnementstarief. Hiervoor betaalt u een eigen bijdrage per rit aan de vervoerder.
Wanneer betaalt u geen eigen bijdrage?
Voor sommige Wmo-maatvoorzieningen betaalt u geen eigen bijdrage:
- voor een rolstoel
- voor respijtzorg/logeeropvang
- bij voorzieningen in gemeenschappelijke ruimtes die voor anderen ook te gebruiken zijn
- voor voorzieningen voor minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar)
Huishoudens betalen ook geen eigen bijdrage wanneer een van de partners nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt (als niet gehuwde, moet u dit doorgeven aan het CAK). Betaalt u (of uw partner) al een eigen bijdrage voor opvang, beschermd wonen of zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dan betaalt u de Wmo-bijdrage niet. Bij overlijden of verhuizing naar een andere gemeente stopt de eigen bijdrage bij de gemeente Aalsmeer.
Betaling van de eigen bijdrage
De gemeente ontvangt van de zorgaanbieders of leveranciers informatie wanneer de zorg is gestart of de voorziening is geleverd. In sommige gevallen ontvangen wij deze informatie later. Daarna stuurt de gemeente een bericht naar het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK int de eigen bijdrage voor de gemeente.
Van het CAK ontvangt u eerst een brief en daarna iedere maand een factuur van het CAK. U betaalt vervolgens zelf deze factuur aan het CAK. Dat kan ook automatisch met een machtiging. Houdt er rekening mee dat het CAK tijd nodig heeft om de gegevens te verwerken. Hierdoor kan het zijn dat u in één maand meerdere facturen ontvangt.
Op de website van het CAK vindt u meer informatie over Wmo, Wlz en andere wetten en financiële regelingen. U kunt ook bellen met het CAK via het telefoonnummer (0800) 1925.
Eigen bijdrage per 2026 inkomensafhankelijk
De eigen bijdrage wordt per 2026 inkomensafhankelijk. Dit betekent dat de eigen bijdrage vanaf 2026 wordt berekend op basis van uw inkomen. Tot die tijd betaalt u een vaste eigen bijdrage. Hoe de inkomensafhankelijke eigen bijdrage per 2026 er uit komt te zien, wordt de komende periode verder uitgewerkt. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het CAK.