Gerelateerde vragen subsidie Coronamaterialen
De subsidie coronamaterialen is een tijdelijke maatregel. Hieronder vindt u veelgestelde vragen over deze subsidieregeling.
Algemeen
Tot wanneer kan ik de subsidie aanvragen?
U kunt subsidie aanvragen van 7 maart tot en met 31 mei 2022 over de periode 1 maart 2020 tot en met 28 februari 2022. Bepalend hierbij is het moment van digitale registratie van het aanmeldformulier.
Is er een subsidieplafond?
Ja, het subsidieplafond is € 70.000,-. Hierbij gelden de volgende regels:
- Subsidie wordt verleend op volgorde van binnenkomst van de subsidieaanvragen.
- Als een subsidieaanvraag nog niet volledig is door het ontbreken van bepaalde documenten, dan geldt de dag van indienen van de volledige aanvraag.
- Dreigt het subsidieplafond op een bepaalde dag te worden overschreden, dan vindt de rangschikking op die dag plaats door loting.
Voorwaarden
Kan een OV (Ondernemersvereniging) een aanvraag indienen voor een winkelgebied of winkelcentrum?
Nee, een Ondernemersvereniging kan geen aanvraag indienen. Bij de subsidie Coronamaterialen wordt uitgegaan van een terugval in omzet per bedrijf.
Kan een stichting met ondersteunende horeca de subsidie aanvragen?
Ja, een stichting kan subsidie aanvragen als deze aan alle criteria voldoet: SBI-code horeca, NOW- of TVL-toekenning.
Hoe wordt het aantal medewerkers berekend?
Het aantal medewerkers wordt berekend op basis van medewerkers in loondienst en inhuurkrachten. Bij controle vormen de bij de gemeente beschikbare gegevens van het Kamer van Koophandel-register en het LISA-bedrijvenregister de basis.
Komen zzp’ers ook in aanmerking voor de subsidie?
Nee, zzp’ers kunnen geen subsidie aanvragen.
Is de regeling ook aan te vragen door starters?
Ja, starters wordt gevraagd het omzetverlies aan te tonen op basis van het omzetverlies tussen twee kwartalen van minimaal 15%. Dit kan bijvoorbeeld door de btw-aangifte van twee kwartalen te vergelijken.
Wie zijn starters?
Ondernemers die in 2019 of in 2020 zijn gestart met de onderneming.
Gemaakte kosten
Wat als ik geen bonnen of facturen heb?
U kunt geen aanvraag indienen als u geen bonnen of facturen heeft om gemaakte kosten aan te tonen. Bij de aanvraag hoeft u maar één factuur mee te sturen, waaruit blijkt dat u kosten heeft gemaakt waarvoor de subsidie bedoeld is. Steekproefsgewijs vindt controle plaats. Bij controle moet uit uw administratie blijken dat u voor 75% van het ontvangen subsidiebedrag aan kosten heeft gemaakt.
Ik heb de maatregelen zelf gemaakt of aangebracht. Worden deze uren vergoed?
Nee, de subsidie is bedoeld als tegemoetkoming in de werkelijk gemaakte kosten. En die moet u onderbouwen met bonnen en facturen.
Ik heb kosten gemaakt voor aanpassingen in mijn bedrijf, maar minder dan het subsidiebedrag. Kom ik in aanmerking voor de subsidie?
U moet administratief kunnen aantonen dat u 75% van het ontvangen subsidiebedrag aan, voor de subsidie, relevante kosten heeft gemaakt.
Relatie tot andere regelingen
Heeft de subsidie Coronamaterialen invloed op de NOW of TVL subsidie?
Nee, want subsidie voor niet-bedrijfsgerichte, eenmalige kosten om aan RIVM-richtlijnen te voldoen wordt níet als omzet gerekend voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) en Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).
Indienen aanvraag
Hoef ik bij de subsidieaanvraag maar één factuur in te dienen?
Ja, u hoeft maar één factuur in te dienen, waaruit blijkt dat u materialen of advieskosten heeft aangeschaft. U bent zelf verantwoordelijk voor een onderbouwing van 75% van het toegekende subsidiebedrag bij een eventuele controle.
Waar moet de onderbouwing (minstens één document) van de kosten aan voldoen?
De facturen en bonnen moeten minstens 75% van het subsidiebedrag onderbouwen. Hierop moet duidelijk staan:
- de naam en het adres van de leverancier of winkel
- de aankoopdatum
- de gekochte goederen, producten, diensten
Kan ik het geld op een andere rekening laten storten?
Nee, u kunt het geld niet op een andere rekening laten storen.
Kan ik de aanvraag alleen digitaal indienen?
Als het voor u niet mogelijk is uw aanvraag digitaal in te dienen, dan kunt u contact opnemen met ondernemersloket@aalsmeer.nl of telefonisch via: (0297) 38 75 75.
Na toekennen aanvraag
Vindt er een controle van de verleende subsidie plaats?
Ja, De gemeente voert via een steekproef uit op de juistheid van de ingediende subsidieaanvragen. Als uit de steekproef blijkt dat de subsidie onrechtmatig is toegekend, dan wordt het subsidiebedrag teruggevorderd.