Schuldenbewind
Soms is alleen schuldhulpverlening door de gemeente niet voldoende is om uw financiële problemen op te lossen. Het kan dan nodig zijn om schuldenbewind aan te vragen bij de rechtbank. De rechter kan voor u een bewindvoerder benoemen.
De bewindvoerder wordt dan verantwoordelijk voor uw financiën. Dat betekent dat de bewindvoerder uw inkomen beheert en zorgt dat daarvan de vaste lasten worden betaald. De bewindvoerder zorgt er ook voor dat u geld krijgt om van te leven.
Wilt u meer informatie over schuldenbewind? Kijk dan op de website rechtspraak.nl.
Convenant beschermingsbewind
Bewindvoering wordt niet uitgevoerd door de gemeente. De gemeente blijft vaak wel verantwoordelijk voor het regelen van de schulden. De hulpverlening wordt dan een samenwerking tussen bewindvoerder en schuldhulpverlening. Daarom is het belangrijk dat de gemeente en bewindvoerders heldere samenwerkingsafspraken hebben. Die zijn nu vastgelegd in een convenant. Het convenant kunt u via de link onderaan de pagina bekijken.
Als de consulent van de gemeente denkt dat beschermingsbewind nodig is, verwijst zij naar een van de convenantpartners.
De bewindvoerder en de inwoner hebben eerst een kennismakingsgesprek. De bewindvoerder legt dan uit hoe bewindvoering werkt en wat er moet gebeuren om het aan te vragen. Dan maakt de bewindvoerder het verzoek aan de rechtbank klaar. Als het verzoek is ingediend, worden de inwoner en de bewindvoerder opgeroepen voor een zitting op de rechtbank. Tijdens de zitting onderzoekt de rechter of het inderdaad nodig is om schuldenbewind uit te spreken.
Het salaris van de bewindvoerder wordt vergoed door de gemeente. De bewindvoerder regelt dat met de gemeente.
Convenantpartners
Op dit moment zijn de volgende bewindvoerders convenantpartij:
- Beaufin bewindvoering
- Amstelvisie zorg en bewind
- Bol & van Belle bewind