De scholen zijn weer begonnen. ‘Nieuwe Nijntjeborden om schoolzones duidelijk aan te geven’

De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat veel kinderen weer met de fiets of lopend naar school gaan. Dat is zeker in het begin weer even wennen, voor de kinderen én voor alle andere weggebruikers. Het is dus voor iedereen zaak extra alert te zijn.
Om iedereen op de – na de vakantie – weer toenemende verkeersdrukte te wijzen, voeren Gemeente Aalsmeer, VVN en de Vervoerregio Amsterdam jaarlijks de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Vanaf maandag 4 september hangen er op diverse locaties spandoeken die de weggebruikers er op attenderen dat de scholen weer zijn begonnen. Gemeente Aalsmeer werkt voortdurend aan verkeerveiligheid. Zo onthulde Loco-Burgemeester Robbert-Jan Van Duijn op 12 september samen met leerlingen van de ‘Samen Een School’ een van de nieuwe Nijntjeborden bij de schoolzone.

Ook Nijntje vraagt aandacht voor schoolgaande kinderen

Bij de scholen in Aalsmeer zijn in de zomervakantie, na een oproep van de gemeenteraad, schoolzoneborden van Nijntje geplaatst om extra aandacht te vragen voor de gebieden waar veel kinderen de route van en naar school fietsen en lopen. De aanwezigheid van een Dick Bruna-verkeersbord blijkt een positieve uitwerking te hebben op het rijgedrag van automobilisten. Bovendien zijn de borden herkenbaar voor zowel kinderen, als ook voor volwassen. Weggebruikers hebben de associatie van kinderen met Nijntje, waardoor zij vaak het rijgedrag automatisch aanpassen, omdat zij zich in een kinderrijke omgeving bevinden.

Wat kunt u zelf doen?

Kinderen worden minder kwetsbaar zodra zij beter weten hoe zij zich in het verkeer moeten gedragen. Laat uw kind daarom zo veel mogelijk ervaring opdoen en pak voor korte afstanden altijd de fiets. Laat hem of haar daarnaast - zodra het kan - zelfstandig naar school fietsen. Voor een goede voorbereiding heeft VVN vijf tips opgesteld om veilig naar school te fietsen:
• Kies een veilige route
Zorg ervoor dat dit de vaste route wordt. Het is niet vanzelfsprekend dat dit ook de kortste route is.
• Oefen de route vooraf met je kind
Op zoek naar een rustig moment? Fiets de route dan eerst op zondag. Over het algemeen is het dan minder druk op de weg.
• Zorg ervoor dat de bagage veilig meegenomen kan worden
Dat wil zeggen in een rugzak of in een fietstas achterop.
• Waarschuw je kind nooit met drie of meer naast elkaar fietsen
Ook al is het nog zo gezellig, dit levert onnodige gevaren op. Geef zelf altijd het goede voorbeeld.
• Zorg altijd voor een veilige fiets.

Werken de remmen goed en doet de verlichting het nog? Check de fiets van je kind aan de hand van de Checklist fietscontrole (deze checklist is te vinden op www.vvn.nl)
Loco-Burgemeester Robbert-Jan Van Duijn onthult samen met leerlingen Nijntjebord bij schoolzone Samen Een School