Tennis Vereniging Kudelstaart ontvangt Zilveren Certificaat voor gezonde kantine

Tennis Vereniging Kudelstaart (TVK) heeft zondag 10 september 2017 het zilveren keurmerk ontvangen voor een gezonde sportkantine. Hiermee is TVK de eerste vereniging in de gemeente Aalsmeer die dit certificaat heeft ontvangen.
Wethouder Gertjan van der Hoeven, onder andere wethouder Sport en Jeugd & Jeugdzorg, overhandigde het certificaat aan voorzitter Peter Janmaat en initiatiefnemers Karin van Staveren en Dré Maas.

Aalsmeer is een JOGG-gemeente. JOGG staat voor ‘Jongeren op Gezond Gewicht’. Samen met GGD Amsterdam, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, Albert Heijn, Levarht en andere lokale partijen, maakt zij zich sterk voor de JOGG-aanpak in Aalsmeer.

Samen maken zij de gezonde keus normaal in Aalsmeer. Zoals wethouder Gertjan van der Hoeven zei: “Een snoepje mag best op z’n tijd, maar we moeten ons bewust worden dat een appel net zo lekker is.”

Bijna 1 op de 8 van de Aalsmeerse kinderen in de leeftijdscategorie 5-11 jaar is te zwaar. Het percentage met overgewicht stijgt met de leeftijd. De JOGG-aanpak draagt er aan bij om de stijgende trend van overgewicht bij kinderen in Aalsmeer een halt toe te roepen.

Hard werken

TVK heeft hard moeten werken voor dit zilveren certificaat. Karin: “Het was een intensief proces om dit certificaat te krijgen. Het heeft bijna een jaar geduurd om alle veranderingen door te kunnen voeren die het voedingscentrum en Team Fit hanteren voor de kantine scan.
Het assortiment in kantine is aangepast volgens de richtlijnen die het voedingscentrum hanteert. Bijvoorbeeld qua drank is er een gezondere keuze: we stimuleren om water te drinken in plaats van zoete frisdranken. Daarom hebben we dit voorjaar ook een extra drinkwater tappunt aangelegd op het terras. We kiezen voor Optimel in plaats van Fristi, halfvolle chocomelk in plaats van volle chocomelk, O2 water, spa rood en andere light producten. Op de snack en snoepafdeling bieden we een gezondere keuze aan, zoals vers fruit, popcorn, Liga, Snelle Jelle en zakjes ‘Good stuff’ snoep.

Niet alleen het assortiment, maar ook de uitstraling is van belang om het certificaat te krijgen. We hebben daar rekening mee gehouden tijdens de verbouwing van het clubhuis en de kantine dit seizoen’ we maken geen reclame meer voor ongezond eten en drinken.

De TVK jeugdcommissie voert het gezonde beleid ook door tijdens jeugdevenementen. Bij de World Tour jeugdcompetitie wordt nu standaard tussendoor water uitgedeeld aan de kinderen en alleen achteraf een glas limonade. We delen fruit en rauwkost uit in plaats van snoep. Uiteraard blijft snoep/fris wel nog te koop voor degene die dit graag willen. We zijn heel trots op het certificaat”.

Op de foto onder van links naar rechts: Dre Maas, Karin van Staveren, wethouder Gertjan van der Hoeven en voorzitter van de vereniging: Peter Janmaat.
Zilveren certificaat Team Fit