Ecologische verbinding 'De Groene AS'
De Groene AS verbindt grote en kleine natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude met elkaar. Hierdoor ontstaat een ecologische verbindingszone en een aantrekkelijk landschap dat onder meer geschikt is voor recreatie en leefgebied voor dieren.
De Groene AS in Aalsmeer
In Aalsmeer loopt de Groene AS van het Schinkelbos, Oosteinder Poel via de Ringvaart door de Bovenlanden richting Westeinderplassen. Het versterken van de ecologische verbinding tussen deze verschillende gebieden helpt het in stand houden van de verschillende voorkomende diersoorten in Aalsmeer. De diersoorten die bij de Groene AS centraal staan zijn de ringslang en de noordse woelmuis. Zie hiervoor het Uitvoeringsprogramma Groene As Aalsmeer.
Uitvoerders van het project
Door de Stichting de Bovenlanden worden in de Bovenlanden al meerdere projecten uitgevoerd voor de Groene AS met subsidie van de provincie Noord-Holland. Daarnaast er worden meer projecten voorbereid. Deze projecten zijn te bekijken via de website van de Stichting de Bovenlanden.
Naast de Stichting de Bovenlanden heeft ook de gemeente heeft een taak in de realisatie van de Groene AS. Voor de Groene AS pakt de gemeente twee projecten op: de Groene AS in het dorp en de herinrichting van gemeentelijke natuurpercelen langs de Ringvaart in Aalsmeer Oost. Het eerste project in het dorp is nu in uitvoering en herinrichting van de percelen langs de Ringvaart worden nu voorbereid.
Project Aalsmeer dorp
Een knelpunt in de Groene AS in Aalsmeer is het gedeelte in het dorp tussen de Burgemeester Kasteleinweg en de Kolenhaven richting de Kleine Poel. Dit gedeelte is bebouwd en er is weinig ruimte om voorzieningen aan te brengen. Het stuk ligt in het dorp van Aalsmeer, waar de gemeente het beheer en onderhoud uitvoert. De gemeente heeft dit deel daarom ook zelf voorbereid en opdracht gegeven om het uit te voeren. De gemeente ontvangt hiervoor subsidie van de provincie Noord-Holland.
Dit project is opgedeeld in verschillende onderdelen. Op onderstaande kaart worden de verschillende onderdelen getoond. Meer uitleg over de verschillende onderdelen vindt u verder op deze pagina.
Kop van het Stokkenland en aansluiting ecoduiker Burgemeester Kasteleinweg (A1 en A2)
Op het Stokkenland wordt een luwe waterpartij aangelegd. Deze wordt verbonden met het oppervlaktewater voor vissen en om het water te verversen. Door de oevers langs de Van Cleeffkade wordt een verbinding gemaakt onder de Burgemeester Kasteleinweg met een ecoduiker: een onderdoorgang waarin de natuurlijke oever doorloopt. Deze werkzaamheden worden meegenomen met de al reeds geplande werkzaamheden voor de Burgemeester Kasteleinweg / HOVASZ.
Ecorollen en oever bij flats Driekolommenplein (A4)
Langs de flats van het Drie Kolommenplein zijn nu voorzieningen getroffen om in juni of juli 2021 voorbeplante rollen te kunnen plaatsen die aansluiten op de groenstroken tussen de flats. Ook is een vooroever geplaatst zodat de oever zich ver kan ontwikkelen. Om te voorkomen dat er stilstaand water komt zullen er nog migratiehek worden gemaakt waar ook vissen en andere dieren gebruik van kunnen maken.
Drijvende eilanden en faunapassage Kolenhaven (A5)
Bij de Kolenhaven worden langs de oever aan de overzijde van de haven drijvende natuureilanden geplaatst. Om de brug van de Stationsweg te kunnen passeren wordt er onder de brug een loopplank aangebracht voor de dieren.
Bescherming bestaande eilanden tegen afslag (A7)
Om de bestaande eilanden op de Kleine Poel te beschermen tegen afslag zijn deze beschermd doormiddel van kunststof damwandprofielen.