NK Tegelwippen
De gemeente Aalsmeer doet ook dit jaar weer mee met het NK-Tegelwippen. Van maart tot en met oktober 2023 worden zoveel mogelijk tegels vervangen door groen en daar hebben we uw hulp voor nodig. Tijdens het NK Tegelwippen halen wij met de Tegeltaxi uw tuintegels op 15 mei en 18 september gratis op, als u uw tegels vervangt voor groen.
Aalsmeer moedigt inwoners aan om hun tuintegels te vervangen door gras, planten, bloemen of ander groen.
Voordelen van méér groen
Tijdens het NK Tegelwippen worden in heel Nederland zoveel mogelijk tuinen groen(er) om op deze manier:
- wateroverlast te voorkomen;
- koelte te bieden in tijden van hitte;
- water vast te houden bij droogte;
- de leefruimte voor planten en dieren te vergroten.
Bovendien is een groene leefomgeving goed voor de mentale gezondheid.
Tuintegels gratis laten ophalen
Op 15 mei en 18 september 2023 worden de tegels van Aalsmeerders gratis opgehaald als deze worden vervangen voor groen. Na het aanmelden voor de ophaalservice ontvangt u een bevestigingsmail.
Aanmelden kan tot en met:
- donderdag 11 mei bij ophaaldatum 15 mei 2023;
- donderdag 14 september 2023 bij ophaaldatum 18 september 2023.
Vanaf zaterdag voorafgaand aan de ophaaldag om 16.00 uur tot uiterlijk 7.30 uur op de ophaaldag kunnen de tegels op de dichtstbijzijnde straathoek worden gezet.
Veelgestelde vragen
Wanneer kunt u gebruik maken van de Tegeltaxi?
- Als u de gewipte tegels vervangt voor groen.
- Als u woont in de gemeente Aalsmeer.
- Als u de tegels opgestapeld klaarzet op de dichtstbijzijnde hoek van uw straat. Let daarbij op dat de tegels niet in de weg staan voor voorbijgangers.
- Als u de tegels op de ophaaldag voor 07.30 uur aan de straat zet.
Waar dient u rekening mee te houden bij het aanbieden van uw tuintegels?
- Dat de ophaallocatie geen aanbiedlocatie is voor rolcontainers op de dag dat de tegels worden opgehaald.
- Dat de tegels niet dicht of bij een lichtmast worden neergezet.
- Dat er geen obstakels zijn voor de vrachtwagen die de tegels moet ophalen, dus de tegels niet onder een boom leggen of bij een geparkeerde auto.
- Dat de ophaalservice alleen geldt voor tuintegels, dus geen ander (tuin)afval.
Voert de gemeente ook zand en/of grond af als ik mijn tuin onttegel?
Verbouwingsafval wordt niet aan huis opgehaald. U kunt tot drie kubieke meter per jaar gratis aanbieden bij het Afvalbrengstation in Rijsenhout of op laten halen. Verbouwingsafval is grond, steen, glas en ander afval dat vrijkomt bij een verbouwing van huis of tuin. Als er bij verbouwing grote hoeveelheden afval vrijkomen, kunt u een container huren bij een aannemer of gebruikmaken van de Big Bag van Doe-het-zelfzaken.
Ik kan vanwege mijn gezondheid mijn tuin niet onderhouden. Kan de gemeente ook helpen met werkzaamheden op eigen terrein? Denk aan snoeiwerkzaamheden, tegels uit de tuin halen.
De gemeente voert geen werkzaamheden uit op particulier terrein.
Waarom moet er minder steen in de tuinen van Aalsmeer?
Het klimaat verandert. Dit betekent meer hoosbuien, afgewisseld met hitte of lange periodes van droogte. De hoosbuien veroorzaken steeds vaker wateroverlast, met bijvoorbeeld ondergelopen straten of kelders. De gemeente zet zich in om het rioleringsstelsel van Aalsmeer hoosbui-proof te maken. Alleen daarmee zijn we er nog niet. Om wateroverlast te voorkomen moet ook u als bewoner aan de slag om zo veel mogelijk water op te vangen op eigen terrein. Een manier om water op te vangen op eigen terrein is door verharding te verwijderen. Zo kan het water de grond in zakken en neemt de druk af op het rioolstelsel. Beplanting, struiken en het aanplanten van bomen houden het water langer vast. Dit is tevens goed voor de biodiversiteit van Aalsmeer.
Is een regenton handig?
Jazeker! Met een regenton vang je regenwater op in uw tuin. Hiermee helpt u mee aan het voorkomen van de overbelasting op het riool. Ook kunt u dit regenwater gebruiken om uw tuin water te geven in droge periodes. Zo verbruikt u minder leidingwater en zorgen we er samen voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt. Regentonnen zijn dus goed voor het milieu, maar ook voor uw tuin en portemonnee. Meer informatie over andere mogelijkheden om regenwater op te vangen, kunt u vinden op de website Steenbreek.
Is regenwater goed voor mijn planten?
Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat. Regenwater bevat van nature nauwelijks opgeloste stoffen, waardoor meststoffen beter in het water oplossen en de plant ze beter kan benutten.
Ik doe mee aan het NK Tegelwippen. Moet ik ergens vermelden om hoeveel tegels ik aanbied?
In het aanmeldformulier geeft u een schatting aan van het aantal tegels dat u gaat aanbieden. Na iedere ophaaldag zal de vrachtwagen worden gewogen. Met deze weegbon kan de gemeente het aantal opgehaalde tegels berekenen. Dit geeft de gemeente door aan de organisatie van het NK Tegelwippen. Als u geen gebruik maakt van de ophaalservice, en u uw tegels zelf aflevert, kunt u ook zelf het aantal gewipte tegels opgeven via de website NK Tegelwippen. Hiervoor moet u wel een foto van uw tuin voor en een foto na het wippen insturen voor controle.
Op welke data worden de tegels opgehaald?
Er worden twee ophaaldagen georganiseerd, namelijk op 15 mei en 18 september 2023.