Right to Challenge
Bij Right to Challenge (R2C, recht om uit te dagen) kunnen initiatiefnemers taken van overheden overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Hiermee wordt de overheid 'uitgedaagd'. Bewonersinitiatieven krijgen met R2C daadwerkelijk de mogelijkheid om hun idee uit te voeren.
Maar hoe werkt het in de praktijk? De meeste bewonersinitiatieven kiezen bij het uitdaagrecht tussen de volgende mogelijkheden:
- Bewoners voeren een dienst of taak helemaal zélf uit en worden zelf verantwoordelijk;
- Bewoners willen dat een dienst of taak anders en slimmer wordt uitgevoerd.
Voorbeelden van challenges
- Onderhoud van openbaar groen.
- Dierenverzorging in stadsparken.
- Ontwerpen van een inrichtingsplan van een straat door bewoners die zelf over ontwerp-expertise beschikken. Bewoners ontvangen hiervoor budget en regelen de inspraak.
- Uitleenpunt van scootmobiels in buurthuizen in plaats van individuele voorziening.
- Vervanging, beheer en onderhoud speeltoestellen waarbij het inzetten van vrijwilligers voor onderhoud meer budget vrij laat om te investeren in toestellen.
- Zelfbeheer van buurthuizen, organisatie van dagbestedingsactiviteiten.
- Voorlichtingscampagnes bijvoorbeeld over zwerfafval.
Inspiratie en informatie
In Aalsmeer is momenteel een challenge actief. De werkgroep Seringenpark doet zelf de aansturing van het beheer en onderhoud van het Seringenpark, lees meer hierover op de pagina Onderhoud Seringenpark. Meer informatie en voorbeelden vindt u op de website Right to Challenge en op de pagina Recht om uit te dagen van de website Kennisbank Buurtrechten.
Hoe kan ik een challenge indienen?
In de praktijk blijkt een goede voorbereiding van groot belang te zijn. Daarom heeft de gemeente een stappenplan gemaakt:
1. Delen
Deel de uitdaging met de gemeente door een mail te sturen naar participatie@aalsmeer.nl.
2. Kennismaken
Zodra de gemeente op de hoogte is van de challenge, wordt binnen twee weken contact opgenomen met de initiatiefnemer om kennis te maken. Tijdens deze kennismaking wordt met een vragenlijst zo helder mogelijk een beeld verkregen van wat de uitdaging inhoudt. Ook krijgt u huiswerk mee: denk hierbij aan het peilen van draagvlak voor het initiatief in de buurt of wijk en een motivatiebrief waarin de meerwaarde van de challenge duidelijk wordt.
3. Vormen projectgroep en analyse
Zodra goed duidelijk is wat de challenge inhoudt, wordt een projectgroep gevormd. Ook worden inhoudelijke collega’s met de juiste kennis en expertise over het onderwerp van de uitdaging betrokken. Uit deze projectgroep wordt één projectleider aangesteld die de verdere afstemming met de initiatiefnemer(s) doet. Ook wordt onderzocht welke budgetten beschikbaar zijn, welke kwaliteitseisen er zijn en of er nog andere bijzonderheden van toepassing zijn.
4. Indienen challenge
Als er een volledig beeld is van de challenge en er overeenstemming is tussen de projectgroep en de initiatiefnemer wordt door de projectleider de challenge ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders. Bij goedkeuring gaat het voorstel door naar de gemeenteraad en kan de challenge van start.