Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB)
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) komt eraan. Lees meer over de laatste ontwikkelingen rondom deze nieuwe wet.
Het doel van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is om de kwaliteit van bouwwerken en de kwaliteit van het toezicht te verbeteren. Nu is het nog de taak van de gemeente om toe te zien op de kwaliteit van bouwwerken. Na invoering van de wet gaat deze taak, stapsgewijs, verschuiven naar zogenoemde ‘private kwaliteitsborgers’. Hiermee wordt de positie van de particuliere en de zakelijke bouwconsument versterkt.
De relatie tussen de opdrachtgever (de bouwconsument) en de bouwende partijen wordt met de komst van de Wkb evenwichtiger. Zo hoopt het Rijk te zorgen dat betere, veiligere en sterkere bouwwerken kunnen worden gegarandeerd aan de opdrachtgevers.
Ingang wet
De invoering van de Wkb staat gepland voor 1 januari 2024.
Bijna alle gemeenten, provincies en waterschappen oefenen met het nieuwe systeem. De software waarin de nieuwe omgevingsplannen, omgevings- en waterschapregels worden gepubliceerd geeft nog onzekerheden. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Wkb op een verantwoorde manier wordt ingevoerd en stelt daarom de invoering van de Wkb en Omgevingswet uit. Op de website van de Rijksoverheid vindt u nieuws over de Omgevingswet.
Wat verandert er?
De aannemer moet, na invoering van de wet, bewijzen dat het bouwwerk aan de technische bouwregels voldoet. Dit wordt door een onafhankelijke, gecertificeerde, kwaliteitsborger gecontroleerd om te garanderen dat veilig en kundig wordt gebouwd.
Oplevering
Bij de oplevering van het bouwwerk moet de aannemer aantonen dat aan de regelgeving is voldaan. Wanneer bij oplevering blijkt dat een bouwwerk niet volgens de regelgeving en gemaakte afspraken is gebouwd, krijgen opdrachtgevers betere mogelijkheden om de aannemer aan te sporen tot herstelwerkzaamheden. Ook informeert de aannemer de klant over de manier waarop risico's tegen schade door het niet nakomen van de verplichtingen en de gebreken na de oplevering zijn afgedekt.
Stappen invoering
De wet wordt in drie stappen ingevoerd. De wet noemt dit ‘gevolgklassen’. De eerste stap wordt genomen op 1 januari 2024. Vanaf die datum gaat het nieuwe systeem gelden voor bouwplannen die onder gevolgklasse 1 vallen. Bijvoorbeeld voor het bouwen van:
- een vrijstaande woning
- een fiets- of voetgangersbrug
- een recreatiewoning
- een bedrijfshal
Voor overige bouwplannen, die onder gevolgklasse 2 en 3 vallen, verandert nog niets. De gemeente blijft daarvoor de bouwtechnische toets nog zelf uitvoeren. Onder gevolgklasse 2 en 3 vallen bijvoorbeeld de bouw van scholen, winkelcentra, stationsgebouwen en fabrieken.
Wat merkt u van de wijzigingen?
Het kan zijn dat u voor het bouwtechnische onderdeel van uw bouwproject geen vergunning meer aanvraagt bij de gemeente. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuw huis of bedrijfspand wilt bouwen of een bestaand huis wilt verbouwen. U moet dan naast afspraken met een architect en aannemer, ook een afspraak maken met een kwaliteitsborger. U vindt een kwaliteitsborger via het register op de website van Vereniging Kwaliteitsborging Nederland.
Proefprojecten
Video Rijksoverheid: Proefproject Wet Kwaliteitsborging:
YouTube verzamelt cookies. Door het bekijken van deze video, gaat u hiermee akkoord.
Deze wet betekent een grote verandering voor de gemeente, aanvragers, bouwers en architecten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben daarom afgesproken dat elke gemeente proefprojecten uitvoert. Dit is nodig om de gevolgen van de nieuwe wet voor alle partijen duidelijk te maken. Het uitvoeren van proefprojecten is de enige manier om goed inzicht te krijgen over wat de wet nu echt gaat betekenen voor bouwers, aanvragers en gemeenten.
Voorwaarden
Alle bouwprojecten kunnen een proefproject worden. Het maakt niet uit of het project onder gevolgklasse 1, 2 of 3 valt.
Aanpak
Gaat u de komende tijd een project starten waarin de nieuwe werkwijze getest kan worden? Stuur dan een e-mail naar projectleider Marco Maarseveen via m.maarseveen@amstelveen.nl. Hij neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.
De Omgevingswet
Tegelijk met de Wkb gaat ook de Omgevingswet in. Deze nieuwe wet zorgt voor een samenhangende aanpak van de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en betere en snellere besluitvorming. Ook wordt de participatie met inwoners en ondernemers verbeterd.