Omgevingswet
De Omgevingswet komt eraan. Lees meer over de laatste ontwikkelingen rondom deze nieuwe wet.
De komst van de Omgevingswet heeft grote gevolgen voor de dagelijkse praktijk. Dit geldt onder andere voor werkprocessen van de gemeente en de relatie tussen de gemeente en inwoners. 26 wetten worden vervangen door één wet: de Omgevingswet.
Ingang wet
De invoering van de Omgevingswet is opnieuw opgeschoven. De inwerkingtredingsdatum is 1 januari 2024.
Bijna alle gemeenten, provincies en waterschappen oefenen met het nieuwe systeem. De software waarin de nieuwe omgevingsplannen, omgevings- en waterschapregels worden gepubliceerd geeft nog onzekerheden. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Omgevingswet op een verantwoorde manier wordt ingevoerd en stelt daarom de invoering van de Omgevingswet uit. Dit wordt uitgelegd in een nieuwsbericht van de Rijksoverheid.
Wat verandert er?
De wet gaat over de fysieke leefomgeving (denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwen, milieu, water, ruimtelijke ordening en natuur) en activiteiten die gevolgen kunnen hebben voor die leefomgeving, zoals het bouwen van een woning of een bedrijf. Bekende begrippen zoals het bestemmingsplan en de structuurvisie worden vervangen door nieuwe instrumenten zoals het omgevingsplan en de omgevingsvisie.
De nieuwe wet zorgt voor een samenhangende aanpak van de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en betere en snellere besluitvorming. Ook wordt participatie verbeterd, bijvoorbeeld door inwoners en ondernemers meer te betrekken bij de ontwikkeling van de leefomgeving.
Meer informatie over de Omgevingswet bekijkt u op:
- Rijksoverheid.nl
- De website Aan de slag met de Omgevingswet
Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Tegelijk met de Omgevingswet gaat ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in. Daarmee verandert de manier waarop gemeenten bouwactiviteiten behandelen en toetsen.