Kickoff project WaterRijk Aalsmeer met film
In de Historische Tuin is afgelopen donderdag het project WaterRijk Aalsmeer afgetrapt. Onder andere vertegenwoordigers uit het onderwijs, van openbare orde en veiligheid en Stichting Historisch Aalsmeer zagen als eersten de film WaterRijk 2.0. De film vertelt, door de ogen van voormalig kinderburgemeester Vera Keessen, de ontstaansgeschiedenis van Aalsmeer en het plassengebied.
De film, gemaakt door filmmaker Ton Offerman, is maandag 2 juni en dinsdag 3 juni in alle groepen 8 van de basisscholen in Aalsmeer en Kudelstaart te zien. Voormalig kinderburgemeester Vera Keessen neemt in de film de kinderen van groep 8 mee op een reis door het Westeinderplassengebied. Ze hoort daarbij van voormalig basisschooldirecteur Jan van Veen hoe het gebied is ontstaan, waarom het gebied zo bijzonder is en waarom het belangrijk is om je er netjes te gedragen. Veenwinning en ‘de Waterwolf’ spelen in de film een grote rol.
Prachtige wisselprijs te winnen door groepen 8
De vertoning van de film is het begin van de WaterMaand Aalsmeer waarin groepen 8 van de basisscholen, op kosten van de gemeente Aalsmeer, bezoeken mogen brengen aan de Historische Tuin, de Watertoren en het Fort Kudelstaart. Ze mogen ook kosteloos de plas op met Westeinder Rondvaart. Het project bestaat verder uit een verslag dat de groepen 8 maken van de bezoeken. De verslagen worden in de maand juli per groep op panelen in de burgerzaal van het raadhuis tentoongesteld. Groep 8 met het leukste, informatiefste of gekste paneel wordt winnaar van een prachtige wisselprijs die een jaar lang in de school mag staan. De kinderraad kiest het winnende paneel.
Gedachte achter project WaterRijk Aalsmeer
De gemeente wil met het project WaterRijk Aalsmeer bereiken dat kinderen van groep 8 van de basisschool de geschiedenis en het unieke karakter van het plassengebied van Aalsmeer en Kudelstaart leren kennen. Zodat ze, wanneer ze later met hun eigen boot(je) de plas op gaan netjes en duurzaam met de omgeving en de waardevolle natuur om zullen gaan.
Juni is vanaf 2025 WaterMaand Aalsmeer
Naast de film WaterRijk 2.0, de bezoeken voor groepen 8 en de tentoonstelling in de burgerzaal, kunnen de kinderen van groepen 7 van de basisscholen meedoen met de Westeinder Waterweek van 26 t/m 29 juni. Daarin zit voor groep 7 onder andere de activiteit ‘Bouw een Bootje’. Met de organisatie van de Westeinder Waterweek is overlegd dat deze week voortaan onderdeel uitmaakt van de WaterMaand Aalsmeer. Daarmee kan ook de Westeinder Waterweek in de toekomst bij gaan dragen aan de doelstelling van het project WaterRijk Aalsmeer en wordt juni voortaan een echte WaterMaand Aalsmeer voor de hogere groepen van de basisschool. Als promotie voor de Westeinderplassen en als project dat bij gaat dragen aan het behoud van het unieke karakter ervan in de toekomst.
‘Help je Vriendje’ in Het Oosterbad
Het project ‘Help je Vriendje’ in Het Oosterbad is ook een onderdeel van het project WaterRijk Aalsmeer en wordt hieruit mede gefinancierd door de gemeente. Dit project maakt echter geen onderdeel uit van de WaterMaand Aalsmeer, omdat scholen ook in andere maanden dan juni in Het Oosterbad terecht kunnen voor de cursus. ‘Help je Vriendje’ is er, in het kort, op gericht om kinderen zelfredzaam te maken in donker water. Meer informatie over ‘Help je Vriendje’ is te krijgen bij Het Oosterbad.
