Evenement organiseren
Wilt u binnenkort een evenement organiseren? Neem dan eerst contact op met de gemeente via apv@aalsmeer.nl of (020) 540 48 75. Bekijk in welke categorie uw evenement valt. Afhankelijk van het type evenement heeft u een vergunning nodig. Een evenementenvergunning kunt u online aanvragen.
Verschillende evenementen
In Aalsmeer maken wordt onderscheid gemaakt in vier categorieën evenementen op basis van hoe risicovol het evenement is. Per categorie gelden er andere voorwaarden. De risico’s worden bepaald aan de hand van de risicoscan. U vindt dit document onder 'downloads evenement organiseren' op deze pagina. De risicoscan kunt u zelf invullen en meesturen met uw aanvraag.
De score uit de risicoscan is niet het enige dat bepaalt in welke categorie een evenement valt. Er zijn specifieke voorwaarden die bepalen in welke categorie een evenement valt. Evenementen met meer dan 250 personen, of waarbij versterkte muziek wordt afgespeeld, vallen nooit onder een melding klein evenement, ondanks dat het mogelijk is dat een evenement minder dan 5 punten scoort in de risicoscan.
Klein evenement | Klasse 0 volgens het risicoanalysemodel | Tot 5 punten |
Regulier evenement | Klasse A volgens het risicoanalysemodel | 6 - 15 punten |
Aandacht evenement | Klasse B volgens het risicoanalysemodel | 16 - 25 punten |
Risico evenement | Klasse C volgens het risicoanalysemodel | 26 of meer punten |
Klein evenement
Voor een klein evenement, straatfeest of buurtbarbecue heeft u geen vergunning nodig. U moet vijftien werkdagen voorafgaand aan het evenement een melding klein evenement indienen.
Regulier evenement (categorie A)
Voor een regulier evenement heeft u een vergunning nodig. Meer informatie over het aanvragen van een evenementenvergunning vindt u op de pagina Evenementenvergunning.
Meerjarige evenementenvergunning
Voor een evenement in de categorie A dat jaarlijks op dezelfde wijze plaats vindt, kunt u een meerjarige evenementenvergunning aanvragen. Deze kan voor een maximale periode van vijf jaar worden verleend.
Aandacht evenement (categorie B)
Voor een aandacht evenement heeft u een vergunning nodig. Meer informatie over het aanvragen van een evenementenvergunning vindt u op de pagina Evenementenvergunning.
Risico evenement (categorie C)
Voor een risico evenement heeft u een vergunning nodig. Meer informatie over het aanvragen van een evenementenvergunning vindt u op de pagina Evenementenvergunning.
Geluid
De geluidsnorm voor uw evenement is afhankelijk van de locatie waar uw evenement plaats vindt. In het evenementenbeleid zijn voor de gehele gemeente locatieprofielen beschreven, waarbinnen per locatie profiel een geluidsnorm is verbonden. Zie bij onderstaande downloads het Evenementenbeleid 2016 voor de verschillende locatieprofielen.
Vindt uw evenement plaats in een (horeca)inrichting, dan kan de eigenaar/ondernemer van de inrichting een melding incidentele festiviteit doen.
Regels wegwerpplastic
Vanaf 1 juli 2023 en vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpplastic bij evenementen. Deze regels komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). De regels gelden voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Er zijn verschillende regels voor open evenementen en gesloten evenementen. Meer informatie vindt u op de pagina regels wegwerpplastic.