Regels en vergunningen horeca
Het vestigen en exploiteren van een horecagelegenheid in Aalsmeer is aan regels gebonden. Bekijk onderstaand de regels en voorwaarden op het gebied van het bestemmingsplan, brandveiligheid, milieu en geluid. Op de pagina ‘Sluitingstijden’ vindt u actuele informatie rondom openingstijden Wilt u een horecagelegenheid exploiteren, bekijk dan ook welke vergunningen u nodig heeft.
Bestemmingsplan
Voordat u een vergunning aanvraagt, controleert u altijd of het bestemmingsplan horeca toestaat.
Bestemmingsplannen beschrijven op welke plekken en onder welke voorwaarden horeca is toegestaan. In het bestemmingsplan wordt een ruimtelijke afweging gemaakt voor het vestigen van een horecagelegenheid. Hierbij wordt onder andere gekeken of de horecagelegenheid past binnen de omgeving en of er voldoende parkeergelegenheid is. Ook kunt u veel bestemmingsplannen zelf inzien op onze pagina over Bestemmingsplannen. Wilt u weten of uw beoogde locatie horeca toestaat? Neem dan contact op met balie Bouwen en Vergunningen.
Heeft u een plan wat niet binnen het bestemmingsplan past? U kunt dan een omgevingsvergunning aanvragen afwijken bestemmingsplan in verband met strijdig gebruik via het Omgevingsloket. U kunt pas een horecavergunning aanvragen als het bestemmingsplan voorziet in horeca of er een omgevingsvergunning is toegekend.
Inrichtingseisen
Indien u ook alcoholische dranken wilt schenken moet u voldoen aan het besluit eisen inrichtingen Drank- en Horecawet, als het bestemmingsplan en de ruimte aan de inrichtingseisen voldoet kunt u een drank- en horecavergunning aanvragen.
Brandveiligheid
Komen er meer dan 50 personen in uw horecagelegenheid? Dan dient u uw horecagelegenheid te laten controleren op brandveiligheid. De brandveiligheidseisen voor horecagelegenheden zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Het bouwbesluit stelt bijvoorbeeld voorschriften over vluchtroutes en compartimentering van een pand. Via het Omgevingsloket online (www.omgevingsloket.nl) kunt u nagaan of een omgevingsvergunning brandveilig gebruik nodig is. Deze kunt u vervolgens meteen via het Omgevingsloket online aanvragen. Indien u als horecaondernemer geen E-herkenning heeft, kunt u dit ook via DigID indienen. Geef dan in het omgevingsloket aan dat u een particulier bent.
Brengt u wijzigingen aan in het pand (bijvoorbeeld bij een verbouwing) of gaat u het gebouw op een andere manier gebruiken? Geef dit dan door aan de gemeente via het Omgevingsloket online. De gemeente Aalsmeer beoordeelt vervolgens of de wijziging brandveilig is.
Milieu
U mag een horecagelegenheid alleen exploiteren als deze voldoet aan de eisen van de Wet milieubeheer. In de wet staat dat bedrijven zo weinig mogelijk schade mogen toebrengen aan het milieu. Het gaat hierbij onder andere om geluidhinder, stankoverlast en afval. U dient uiterlijk vier weken voor het starten van de horecagelegenheid een melding in te dienen bij de gemeente via de Activiteitenbesluit Internetmodule (AIM) op www.aimonline.nl.
Geluid
Wilt u in uw horecagelegenheid incidenteel bij een bijzondere gelegenheid meer geluid produceren dan is toegestaan volgens het activiteitenbesluit, dan moet u ook een melding incidentele festiviteit indienen.
Vergunningen
Voor het exploiteren van een horecagelegenheid kunt u verschillende vergunningen nodig hebben onder andere:
Horecabeleid
Wilt u meer weten over het horecabeleid van de gemeente Aalsmeer. Bekijk dan onderstaande horecanota.