Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) biedt hulp en voorzieningen om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt wonen.
Om verschillende redenen kan zelfstandig wonen, boodschappen doen of familie of vrienden opzoeken een hele opgave zijn. Wij gaan ervan uit dat er eerst binnen de leefeenheid naar een oplossing wordt gezocht. De normale, dagelijkse zorg die partners of ouders en inwonende kinderen elkaar onderling bieden, omdat zij een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben voor het functioneren van het huishouden, noemen wij ‘gebruikelijke zorg’. Als deze ‘gebruikelijke zorg’ niet meer volstaat kan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) uitkomst bieden.
Sociaal loket
Woont u in Aalsmeer en heeft u hulp of ondersteuning nodig? Dan kan u contact opnemen met het Sociaal loket. Een medewerker van het Sociaal loket gaat met u in gesprek om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van uw persoonlijke situatie en het probleem dat u ervaart. De medewerker vraagt u actief mee te denken over eventuele oplossingen voor uw probleem. U kan hierbij ook denken aan hulp vanuit uw eigen netwerk of een verwijzing naar een instantie die u gericht kan adviseren of ondersteunen.
Biedt dit geen oplossing? Dan kan u een melding doen bij de afdeling Wmo. Uit deze melding kan een aanvraag voor hulp of een voorziening voortvloeien. De geboden hulp of voorziening is uiteenlopend omdat maatwerk wordt geleverd. Het sluit aan bij uw persoonlijke situatie.
Bij een maatwerkvoorziening kan u denken aan:
- een woningaanpassing
- een individuele vervoersvoorziening (bijvoorbeeld een scootmobiel)
- een collectieve vervoersvoorziening (Wmo vervoersgebieden)
- parkeerfaciliteiten (bijvoorbeeld een gehandicaptenparkeerkaart)
- een rolstoel
- hulp bij het huishouden
- begeleiding
- dagstructurering
- kortdurend verblijf
Zorgaanbieder of Persoonsgebonden budget?
Als de gemeente heeft vastgesteld dat u een maatwerkvoorziening nodig heeft kunt u er voor kiezen om de zorg, hulp of voorziening geleverd te krijgen door een zorgaanbieder (dit noemen we zorg in natura) of deze zelf in te kopen via een persoonsgebonden budget (pgb). Het pgb is een budget waarmee u zelf de zorg kunt inkopen en bent u in staat om zelf de zorg te organiseren en hier de regie over te voeren.
Als u voor een pgb kiest moet u een aantal zaken regelen: een zorgverlener waarmee u een zorgovereenkomst afsluit (u wordt werkgever), u moet een administratie bijhouden zodat u kunt verantwoorden dat het pgb op een juiste manier is besteed, en bij ziekte van uw zorgverlener moet u zelf op zoek naar vervanging.
Is het pgb mogelijk iets voor u? Voor verdere informatie kunt u terecht bij de medewerkers van het Sociaal loket. U kunt ook informatie en advies inwinnen bij de landelijke belangenvereniging voor budgethouders: Per Saldo
Folder
In de folder ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’ leest u meer over maatwerkvoorzieningen, cliëntondersteuning en zorg- en hulporganisaties. Ook kan u informatie vinden over het persoons gebonden budget (pgb) en de eigen bijdrage die voor de meeste maatwerkvoorzieningen geldt.
In de bijlage vindt u onder andere informatie over de aanbieders en leveranciers die de maatwerkvoorzieningen leveren.
Heeft u problemen met het lezen van het document vervoersgebieden? Bekijk dan de lijst op de pagina Vervoersgebied Wmo vervoer.
Contact Sociaal loket
Meldingsformulier
U kan ook direct het meldingsformulier downloaden, invullen en e-mailen naar wmomelding@amstelveen.nl.
Of zonder postzegel sturen naar:
Gemeente Aalsmeer
ter attentie van afdeling Wmo
Antwoordnummer 103
1180 VB Amstelveen
Wijzigingen in de zorg sinds 1 januari 2015
Sinds 1 januari 2015 bestaat de AWBZ niet meer. Verschillende lichtere vormen van zorg en ondersteuning uit de AWBZ, zoals begeleiding en dagstructurering, zijn overgegaan naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). Voor informatie over ondersteuning vanuit de Wmo kan u terecht bij de gemeente.
De gemeente is niet verantwoordelijk voor:
- Medische zorg thuis, zoals hulp bij het douchen of het toedienen van medicijnen (wijkverpleging). Deze zorg is opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet. U kan hiervoor contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
- Zware, langdurige zorg (24-uurs zorg). Deze zorg valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Voor een indicatie kan u terecht bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).