Leerplicht en kwalificatieplicht
Alle kinderen die in Nederland wonen of hier lang verblijven, zijn vanaf hun vijfde jaar leerplichtig: ze moeten verplicht naar school.
De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin de jongere zestien jaar wordt (een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli). Daarna geldt de kwalificatieplicht.
Leerplicht
Ouders/verzorgers moeten zich houden aan de Leerplichtwet. Ouders of verzorgers moeten hun kind inschrijven op een school en zijn er verantwoordelijk voor dat hun kind ook echt naar school toe gaat. Als uw kind ziek is, moet u dat meteen melden bij de school. Van spijbelende leerlingen doet de school een melding bij de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente houdt toezicht op het verzuim. Onderwijs is een recht en een plicht. Het niet naleven van de Leerplichtwet is strafbaar.
Data schoolvakantie
In Nederland stelt de minister van OCW de data voor de zomervakanties vast. De overige vakanties zoals de herfst-, kerst-, voorjaars- en meivakantie mogen de scholen zelf bepalen. De vakantiedata gelden voor alle basisscholen, speciale scholen voor basisonderwijs, scholen voor het voortgezet onderwijs en scholen voor speciaal voortgezet onderwijs. De scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs bepalen zelf de vakanties. Bekijk de het Overzicht vakanties per schooljaar op de website van de Rijksoverheid voor de actuele schoolvakanties.
Vakantieverlof leerplichtige kinderen
Kinderen dienen binnen de vastgestelde schoolvakanties met vakantie te gaan. Sommige ouders kunnen vanwege hun beroep niet binnen deze vakanties verlof opnemen. Uitsluitend voor kinderen van deze ouders geldt de regeling voor vakantieverlof voor leerplichtige kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de agrarische sector of de horeca. Daarbij gelden wel een aantal voorwaarden:
- De werkgever moet kunnen aantonen dat de ouder(s) niet binnen de schoolvakanties verlof op kunnen nemen.
- Verlof voor vakantie is niet mogelijk in de eerste twee weken van een schooljaar.
- De schoolleiding beslist over dergelijke aanvragen voor vrijstelling.
- De schoolleiding beslist over aanvragen voor verlof op grond van 'andere gewichtige omstandigheden'.
- Het verlof duurt ten hoogste tien dagen. Als voor een leerling het aantal verlofdagen in een jaar meer wordt dan tien, beslist de leerplichtambtenaar van de woongemeente van de leerling. Voordat de leerplichtambtenaar een beslissing neemt, hoort hij de directeur van de betrokken school.
Kwalificatieplicht
De overheid wil dat meer leerlingen een startkwalificatie halen. Daarom vallen leerlingen van 16 tot 18 jaar onder de kwalificatieplicht. De kwalificatieplicht houdt in dat leerlingen van 16 tot 18 jaar onderwijs moeten volgen als zij geen diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger hebben. Met een startkwalificatie heb je meer kans op een baan. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo, mbo niveau 2 of hoger.
Jongeren kunnen een startkwalificatie halen door een volledig dagonderwijsprogramma te volgen óf een combinatie van werken en leren, zoals de beroepsbegeleidende leerweg in het MBO (BBL).
Uitzonderingen en vrijstellingen
Voor jongeren in het praktijkonderwijs, zeer moeilijk lerende kinderen en meervoudig gehandicapte kinderen is een startkwalificatie niet altijd haalbaar. Daarom worden zij vrijgesteld van de kwalificatieplicht. Zij kunnen een programma volgen dat past bij hun niveau. Bovendien mag de leerplichtambtenaar in individuele gevallen vrijstelling geven aan jongeren die om lichamelijke of psychische redenen geen startkwalificatie zouden kunnen behalen.
Leerplichtambtenaren
U kunt contact opnemen met de afdeling Leerplicht/RMC, telefoon (020) 540 49 11 en email leerplicht.rmc@amstelveen.nl.