Ondermijning
Meld een vermoeden.
Ondermijning, hoe herken je het?
Ondermijning is vaak niet zichtbaar maar raakt ons allemaal. Criminelen gebruiken allerlei legale structuren in de samenleving voor hun criminele activiteiten waar zij veel geld aan verdienen. Ze hebben bijvoorbeeld woningen, voertuigen en bedrijfsruimten nodig. Daarnaast doen ze hun (grote) uitgaven meestal contant en zoeken ze lucratieve markten om crimineel verkregen geld te investeren en wit te wassen. Denk hierbij aan horeca en vastgoed. Ondermijning vindt niet alleen plaats op bedrijventerreinen en het platteland, maar ook in de winkelstraat en woonwijk bij u in de buurt. U zou bijvoorbeeld een ‘niet pluis’ gevoel kunnen hebben bij een winkel die niet of nauwelijks klanten ontvangt. Een kwekerij waar niet elke dag bloemen worden gesneden. Of een woning waarvan de ramen zijn afgeplakt. Ondernemers kunnen ongemerkt verstrikt raken in ondermijnende criminaliteit en bang zijn om hun verhaal te doen, omdat ze onder druk worden gezet ('ik weet waar je kinderen op school zitten'). Om als ondernemer signalen van ondermijnende criminaliteit te herkennen en wat u kunt doen in zo’n situatie, kunt u de onderstaande video van Platform Veilig Ondernemen Amsterdam-Amstelland en de Amstelland gemeenten kijken voor tips.
Regionale samenwerking
Ondermijnende criminaliteit doet zich overal voor en beperkt zich niet tot (gemeente) grenzen. Zaken die in Amsterdam spelen, hebben effect op de omliggende gemeenten en omgekeerd. Een effectieve aanpak vraagt om een integrale, regionale aanpak. Als gemeenten kunnen we dat niet alleen. Daarbij hebben we hulp van u als burger en ondernemer bij nodig. U kunt helpen door alert te zijn en misstanden of vermoedens daarvan te melden. Daarmee voorkomt u dat u zelf (ongewild) slachtoffer wordt van criminaliteit.
Melding doen
Ondermijning raakt ons allemaal. Omdat criminaliteit een rechtstreeks gevolg heeft voor de omgeving, omwonenden en directe slachtoffers. Als u een ‘niet pluis’ gevoel heeft bij activiteiten in uw omgeving is het meldpunt ondermijning de plek om het aan te geven. Ziet, hoort, of ruikt u onraad? Wordt u bedreigd? Voelt u zich bedreigd? Meld het via de digitale postbus van de gemeente Aalsmeer via het e-mailadres meldpuntondermijning@aalsmeer.nl.
Ook anoniem melden kan
Een vermoeden van strafbare feiten kan ook worden gemeld bij de wijkagent. Die kunt u bereiken via het telefoonnummer (0900) 8844 of via de website van de Politie. Anoniem een melding maken kan via de website Meld Misdaad Anoniem of via het telefoonnummer (0800) 7000. Bij acuut gevaar belt u altijd alarmnummer 112.